Szöveg

I.

A JAVASLATTEVŐ ADATAI

1.  A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Gátéri Települési Értéktár Bizottság

2.  A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai:

Név: Jánosiné Gyermán Erzsébet

Levelezési cím: 6111 Gátér, Petőfi Sándor u.16.

Telefonszám: 06/76-426-220

E-mail cím: gater@freecomp.hu

II.

A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI

1.  A nemzeti érték megnevezése: Huszka Ferencné hímzett és horgolt kézimunkái

2.  A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása

  agrár- és élelmiszergazdaság egészség és életmód épített környezet
  ipari és műszaki megoldásokX kulturális örökség sport
  természeti környezet turizmus és vendéglátás 

3.  A nemzeti érték fellelhetőségének helye: 6111 Gátér, Petőfi Sándor u. 88.

4.  Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik

 X települési tájegységi megyei külhoni magyarság

5.  A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása

Huszka Ferencné Piroska néni személye összefonódik a szép kézimunkáival. 86 éves kora ellenére a legaktívabb nyugdíjasok közé tartozik községünkben. Alapító tagja a gátéri nyugdíjasklubnak, a klub népdalkörének és a kártyaklubnak is. Azt viszont a szűkebb környezetén kívül kevesen tudják róla, hogy egy szekrénynyi, saját készítésű horgolt és hímzett kézimunkagyűjteménye van.

Piroska néni 1973-ban a húgától tanulta meg a kézimunkázást, majd 1974. január 2-tól már a háziipari szövetkezetnél dolgozott Kiskunfélegyházán, 1991 áprilisáig. Akkor nyugdíjba ment, de tovább dolgozott a háziipar megszűnéséig. Ezután, mivel szerette a kézimunkázást, saját magának és a családnak készítette a szebbnél szebb darabokat. Később már, amelyektől könnyebben megtudott válni, elajándékozta. A szekrénynyi kézimunkák a háziipar megszűnése után készültek.

Az iskolában megtanult kötni és horgolni is. Majd minta alapján 2021-ben készültek a horgolt csibék. Talán 100-nál is több, melyeket ajándékba adott a bokrosiaknak, a családnak és a gátéri nyugdíjasklub tagjainak. 2022-ben húsvét előtt szintén minta után horgolta a nyuszikat, horgolta körbe az előre kifújt tojásokat, melyekkel sok embernek szerzett örömet. Még lúd- és műanyag tojásokat is. Húsvét után szintén minta alapján készültek a horgolt babák és a hóemberek a dédunokák nagy örömére. A szekrényben fellelt cérnából jelenleg angyalkákat és kisharangokat készít már a karácsonyra gondolva. Elmondása szerint most még bírja, a betegsége miatt a ház körül nem tud ténykedni, ezzel meg elfoglalja magát. Nagyon szereti csinálni, örömét leli a kézimunkázásban és örül az is, akinek elajándékozza.

A terítőkre főleg kalocsai mintákat hímez, a kézimunkák széleit maga varrja körbe. A riseliő technikát is a húgától tanulta, melyet mintáról készítette és készíti, legtöbbet a Fürge Ujjak magazinból.  Van egy 30 éves párnahuzatja, mely az első keresztszemes kézimunkája volt.

„Sajnos, a mai háztartásokban már nem értékelik ezeket a kézimunkákat, más az igénye-ízlése a fiatalabb generációnak és a mai modern bútorokhoz sem illenek. Nagyon elfoglaltak, nincs idő, nincs példa a családban, nem foglalkoznak a kézimunkázással. Ezt szeretni kell, aki szereti csinálni, nem tud enélkül meglenni. Olyan ez, mint az olvasás, mert aki szeret olvasni, még főzés közben is olvas. Aki meg nem, az nem veszi fel a könyvet.”

6.  Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Ma, a gépi hímzések korában érdemes emlékeznünk a népi ihletésű, emberi kéz által alkotott hímzésekre. A kézimunkázás tudománya eszmei értéket képvisel. Régen a családok nőtagjai mind kézimunkáztak, a mesterséget a szülőktől, nagyszülőktől sajátították el. Tovább adták a magyarság népművészetét. Manapság már kiveszőben van nagyanyáink egyik legfőbb hobbija, a kézimunka. Huszka Ferencné kézimunkagyűjteménye jó példája lehet annak, miként kell az idejétmúltnak hitt értékeinket felbecsülni.

7.  A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források)

8.  A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

III.MELLÉKLETEK

1. Az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképe vagy audiovizuális-dokumentációja

2.  A Htv. 1. § (1) bekezdés j) pontjának való megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek

3.  A javaslathoz csatolt saját készítésű fényképek és filmek felhasználására vonatkozó hozzájáruló nyilatkozat