Szöveg

 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez

Javaslat

„Rácz Lászlóné hobbi gyűjteménye”

települési értéktárba történő felvételéhez

 

Készítette:

Jánosiné Gyermán Erzsébet

…………………………………………………….

Gátér, 2019. június 20.

 

I.

A JAVASLATTEVŐ ADATAI

 

 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve:

Gátéri Települési Értéktár Bizottság

 

 1. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai:

Név: Jánosiné Gyermán Erzsébet

Levelezési cím: 6111 Gátér, Petőfi Sándor u.16.

Telefonszám: 06-76-426-220

E-mail cím: gater@freecomp.hu

 

II.

A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI

 

 1. A nemzeti érték megnevezése

Rácz Lászlóné hobbi gyűjteménye

 

 1. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása
 agrár- és élelmiszergazdaság  egészség és életmód  épített környezet
 ipari és műszaki megoldások X kulturális örökség  sport
 természeti környezet  turizmus és vendéglátás

 

 1. A nemzeti érték fellelhetőségének helye

Gátér, Bajcsy u. 66.

 

 1. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik
  X települési  tájegységi  megyei  külhoni magyarság

 

 1. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása

 

Rácz Lászlóné Feith Mária 1979-ben került Gátérra, házasságkötése révén. Gyermekkora óta érdekelték őt a távoli országok, tájak, szokások, de a természet kincsei, a Föld múltja is gyakran foglalkoztatta. Gyűjtési szenvedélye viszont csak mintegy 25 évvel ezelőtt kezdődött. Egy rokonuknál látott meg egy Buddha-szobrot, amely nagyon megtetszett neki, és azonnal életre kelt benne a keleti világ tárgyai, kincsei utáni gyűjtési vágy. Keleti istenek szobrait, elefánt szobrokat, szőnyegeket, füstölőket, legyezőket kezdett el gyűjteni. Van a kincsei között szobor a táncoló Síva istennőről, egy tibeti imadob, japán „őslakosokat” ábrázoló szobrok.

Keleti gyűjteménye mellett a 2000-es évektől a magyar paraszti kultúra használati tárgyainak gyűjtésébe kezdett. Az első darabokat annak a háznak a padlásán találta, ahová elköltöztek. Konyhája falát sok-sok festett tányér díszíti, nappalijában minden zugban valami régiség húzódik. Gyűjteményének legérdekesebb darabja egy olyan rokka, amelyet magyaros festett minta díszít, és 1870-1930 között használták. Még ma is működőképes. Rézmozsarak, szakajtó kosarak, rosták, sziták, gyertyatartók, űrmértékek, pörkölő és hurkatöltő, különböző méretű és formájú petróleumlámpák, viharlámpa, vasalók, evőeszközök kerültek be a gyűjteménybe. Egy Csepel márkájú varrógép is díszíti otthonát.

Ugyancsak figyelemre méltó Rácz Lászlóné porcelán baba gyűjteménye. Elmesélte, hogy ezeket a régi babákat nem játékszernek gyártották, hanem az úri, „kisasszonyos” öltözködést és viselkedést tanították velük. Neki is emiatt tetszenek. Legtöbbjüknek kalap van a fején, csipkés-fodros a ruhája, elegáns úri hölgynek látszanak, ezért kedvelik őket. Több mint 20, különböző méretű porcelán baba található a gyűjteményében.

Nem kisebb lelkesedéssel gyűjti Rácz Lászlóné a köveket sem. Mindig vonzotta őt a Föld múltja, sokat olvasott róla, ezért volt különösen fontos és érdekes számára, hogy különböző országokból származó kövei, ásványai legyenek. Kollégáitól is azt kérte, követ hozzanak neki külföldi útjaikról. Így tett szert gyűjteményébe a Niagara vízeséstől, Egyiptomból, Portugáliából, Olaszországból, Görögországból, a Gyilkos-tótól, a Tordai hasadékból származó kőzetdarabokra is. Van a gyűjteményében indiai opál, hólyagos bazalt, tengeri szivacs, görögszem.

Gyűjteményének sok darabját ajándékba kapta, mivel a környezetében ismerik és méltányolják az ő gyűjtő szenvedélyét. De saját maga is sokat vásárolt. Rendszeresen járja a régiség boltokat, bolhapiacokat, sőt az interneten is vásárolt már jó néhány különlegességet. Sokat olvas a gyűjteményével kapcsolatos tárgyakról, korokról. Ha valami újat felfedez, igyekszik megszerezni.

 

 1. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

 

A gyűjtemény nagy része a keleti kultúra érdekességeiből és kövekből áll, de megtalálhatóak benne a magyar paraszti világ régen használatos tárgyai is. A faluban egyedülálló gyűjteményt mindenképp meg kell őrizni az utókornak, a települési értéktárban lehetőséget adva széles körben is bemutatni.

 

 1. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források)

 

 1. A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe: